Swoppit Guide 2022

Varför blir mobilbatterier sämre och vad kan du göra åt det?

Plötsligt står du där och ska beställa en uber hem och mobilen laddar ur. Eller kanske sitter du på bussen, sneglar på mobilens batteri och inser att nej, det blir inga mobilspel den här bussresan heller. Att mobilbatterier inte håller för evigt vet vi alla, men det gör det inte mindre frustrerande när dess livslängd blir kortare och kortare!

Sanningen är att ett batteri börjar tappa sin kapacitet redan efter ungefär ett och ett halvt år. Att batteriet börjar bli gammalt kan visa sig på flera sätt; från det klassiska att det helt enkelt inte håller lika länge till att mobilen tar väldigt lång tid på sig att ladda. Om din mobil dör eller startar om sig helt plötsligt kan även det vara tecken på att ditt mobilbatteri börjar sjunga på sista versen.

I den här guiden tar vi upp några tips och tricks för att ge din mobil och dess batteri en knuff för att överleva lite längre. Vi ger även tips på vad som är bra att tänka på om du ska byta ut ditt batteri, antingen själv eller hos en mobilreparatör. Häng med!


Så får du ditt batteri att hålla längre

Det finns några saker du kan göra för att hjälpa din mobil att hålla längre. Vissa kanske känns självklara, medans andra är sånt som man lätt glömmer bort.

Först och främst – en checklista på saker du kan stänga av (och på)

  • Att ha WiFi är såklart alltid att rekommendera om det fungerar väl. Om du själv vet att det trådlösa nätverket där du befinner dig just nu har kass uppkoppling kan avaktivering av WiFi spara din mobil batteri, i stället för att det hela tiden ska försöka koppla upp sig.
  • Man behöver inte ha något aktivt ihopkopplat med mobilen (så som trådlösa högtalare eller headset) för att Bluetooth funktionen ska dra batteri. Försök att stänga av funktionen när den inte används för att spara på lite batteri.
  • Sänk ljusstyrkan. Ofta har vi mobilen på mer ljusstyrka än vad vi behöver, och att sänka denna kan ge batteriet en riktig boost. På många mobiler görs dock detta automatiskt.
  • Konfigurera hur länge mobilen är vaken. De flesta använder auto-lås på sina mobiler idag, men många har det inställt på att det ska gå flera minuter innan mobilen slocknar och låser sig. Ju kortare tid mobilen ligger oanvänd desto bättre för batteriet.
  • Använd (och konfigurera) strömsparläget. Alla mobiler har en variant av strömsparläge idag, men på vissa modeller kan man modifiera vad det är som det sparas på. Kontrollera de olika nivåerna av strömsparläget på just din mobil för att hitta ett som passar dig och dina behov.

Högupplösta videos, videoinspelning och streaming Alla älskar vi att titta på Youtube och netflix i mobilen, men tänk på att desto högre upplösning desto mer batteri drar det.

Städa bland dina appar. Ju större utrymme man har, desto mer appar tenderar man att samla på sig. Att städa bland apparna (radera dem du inte använder), undersöka vilka som jobbar på i bakgrunden och rensa cache-minnet för olika spel och appar kan göra att mobilen både håller längre och känns rejält mycket snabbare.

Städa upp i mobilens minne. Många sparade bilder och videos kan ta upp mycket utrymme; hur många selfies tar vi egentligen men laddar bara upp en på Instagram? Att ha mer utrymme på din mobil får den att fungera snabbare.

Se till att alltid hålla din mobil uppdaterad. Nej, vi menar inte med senaste modellen utan programvaran såklart. Att alltid använda senaste versionen av din mobils programvara och att alltid hålla dina appar uppdaterade är både snällt för din mobils batteri och prestanda – och ett bra sätt att hålla din information säker. Nya uppdateringar innehåller ofta lösningar på olika säkerhetsrisker.


Powerbank – din räddare i nöden

Det kan vara klokt att införskaffa en powerbank om man ofta befinner sig på resande fot, har ett mobilbatteri som sjunger på sista versen eller bara glömmer att ladda mobilen ibland.

Det kan kännas svårt att hitta rätt powerbank i den djungel av olika kapaciteter och märken som finns på marknaden. Här är några ord som kan vara bra att känna till:

  • QuickCharge (QC) gör vad det låter – laddar din mobil snabbare tack vare sin högre spänning. För att göra det hela lite krångligare så finns QC i olika versioner; om du vill satsa på en powerbank som laddar din mobil snabbt, undersök först vilken nivå av QC som just din modell stödjer innan du köper din nya laddare.
  • Power Delivery (PD) Flexibel Teknik som tack vare användandet av USB-C kablar kan ladda allt från iPhones och Samsung till laptops och högtalare.
  • Trådlös laddning (b.la. QI) det finns flera olika tekniker av trådlös laddning, och QI är en av dom. Med trådlös laddning behövs ingen sladd mellan mobil och laddare; det räcker med att lägga mobilen på en s.k. laddplatta.

Dags att byta batteri?

Oavsett hur mycket kärlek man visar sin mobil och batteri så håller det inte förevigt, och att ge din mobil ett nytt batteri gör att den håller i många år framöver.

Byt ditt mobilbatteri själv

Genom att köpa ett reservbatteri i butik eller på internet och sedan införskaffa de verktyg som finns, för att öppna upp mobilens små delar, kan du själv byta ut din mobils batteri. Det kan låta läskigt och svårt, men det behöver det inte vara! Det finns många bra guider att läsa och se på t.ex. Youtube.


Gå till en mobilreparatör

Att gå till en mobilreparatör är annars det självklara valet. Här kan du känna att din mobil är i trygga händer. Det kan dock vara bra att välja din mobilreparatör med omsorg; undersök vilka reservdelar de använder och läs recensioner på internet och sociala medier. Priset på byte av batteri speglar kvalitén både på reservdelarna och servicen du får.


 

iphone skärmbyteLåt oss reparera din mobil

Swoppits kompetenta tekniker får din mobil att må som ny igen.

Våra priser >

Mobilreparatör-Uppsala-1